Firefox 4 browser voor Android

Na maanden van testen heeft Mozilla onlangs versie 4 van Firefox op de Android losgelaten.

Firefox 4 voor Android toont hoe innovatief apps op een open mobile OS zoals Android kunnen zijn.

Een zeer mooi aspect van de Firefox 4 browser is de ingenieuze manier waarop webpagina’s schermvullend worden. Om je andere open tabs te raadplegen “swipe” je gewoon even naar rechts. Om je settings te bekijken, “swipe” je naar links. De adresbalk bevindt zich bovenaan het scherm, maar verdwijnt als je in de pagina naar beneden scrolt. Op mobiele toestellen waar elke pixel moet vechten voor zijn plaats en elke overbodige pixel er één teveel is, zijn dit zeer geslaagde ingrepen van Mozilla.

Mozilla beweert dat de Firefox 4 tot drie keer sneller is dan Androids ingebouwde browser. Wij hebben de browser getest op een Samsung Galaxy Tab en daar was het snelheidsverschil zeker en vast merkbaar. Mozilla is er zelfs in geslaagd om de extra uitbreidingen die de originele desktop versie Firefox zo populair hebben gemaakt mee in de mobiele browser te integreren.

Met Firefox 4 krijg je ook meteen het beste van HTML5 meegeleverd. Hierdoor kunnen webontwerpers gebruik maken van de GPS-functie in je smartphone (voor websites die met locaties werken) en kan de layout van een pagina automatisch aangepast worden aan de manier waarop je je toestel op dat moment vasthoudt (horizontaal of vertikaal). Met HTML5 kunnen zelfs volledige spelletjes ontwikkeld worden zonder gebruik te hoeven maken van andere technologieën.

Momenteel ondersteunt Firefox 4 nog geen Adobe Flash en dat is jammer want net dat is een van de grootste verkooppunten van Android. Maar Mozilla zegt eraan te werken, er was gewoon niet genoeg tijd meer om het nog in deze versie te integreren.

Lees meer over Firefox 4 for Mobile op de site van Mozilla zelf. Klik hier.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.